Handleiding electrolyse van je bodemvondsten

Elektrolyse van vondsten is een erg goede manier om je opgegraven schatten van roest en aanslag te ontdoen. Verzameld door honderden jaren in de aarde begraven te hebben gelegen. We hebben hier een kleine kit voor samengesteld die we hier testen.

Benodigdheden:

Een elektrolyse set hoeft niet al te duur of ingewikkeld te zijn hoor, . We hebben hier de set zo eenvoudig mogelijk in elkaar gezet.

  • Elektrische draden.
  • Batterij oplader.
  • Donatie ijzer.
  • Bicarbonaat. 

Roest wordt gegenereerd door elektrochemische processen op het metaal. Als deze zogenaamde redoxreactie weer worden omgekeerd, kan dezelfde procedure ook worden gebruikt om ijzeren onderdelen te ontroesten. Bij actieve roestbescherming worden dezelfde processen preventief gebruikt. Wat je nodig hebt voor verwijdering van elektrolytische roest en hoe je de procedure veilig kunt uitvoeren, gaan we je hier uitleggen.

electrolyse_03

Belangrijke punten als de opstelling klaar is:

  • De opstelling moet geplaatst zijn in een goed geventileerde ruimte, lees: gevaarlijke stoffen én ontploffingsgevaar door het vrijkomende waterstof
  • Bicarbonaat: één volle eetlepel per 3 liter water.
  • Je object negatief laden en het donatie ijzer positief laden (keer je dit om dan reinig je het donatie ijzer en dat lijkt me niet de bedoeling) er horen gasbellen te ontstaan op je object en niet op het ijzer.
  • Verwerkingstijd: ca 15 minuten tot 2 uur voor kleine stukken
  • Controleer tussentijds het proces, zeker de eerste keren, om een gevoel te krijgen bij de snelheid van het proces.
electrolyse_2

Let op: elektrolyse is niet gevaarlijk bij goed gebruik, maar water en elektriciteit zijn geen goede vrienden, wees bewust van wat je doet!

Geschikte ijzeren onderdelen

In principe kunnen alle gecorrodeerde ijzeren onderdelen worden ontkalkt door elektrolytische middelen. Het is belangrijk dat er nog steeds een stabiele ijzeren kern is. Het ijzeren werkstuk is misschien nog niet volledig doorgeroest. Anders zou het desintegreren tijdens elektrolyse. Het maakt niet uit of de onderdelen gemaakt zijn van smeedijzer, gietijzer of staal.

Zelfs sommige archeologische vondsten kunnen op deze manier zacht worden ontdaan van hun roest. Gecorrodeerd ijzer moet altijd licht vochtig worden gehouden totdat het is roestvrij is, bijvoorbeeld in een vochtige doek.

Voorbereiding Elektrolyse Vondsten

Zorg ervoor dat je het juiste materiaal gebruikt. Voor de elektrolyse is een geschikte container en de juiste elektrolyt noodzakelijk. Er zijn zowel sterke als zwakke elektrolyten. Hoe sterker de elektrolyt, hoe sterker de geleidbaarheid en hoe beter de roest verwijderd wordt, in mijn geval maak ik gebruik van enkele lepels soda voor ca. 0,75 liter water.

De sterkte van de elektrolyt geeft de zogenaamde mate van dissociatie aan. Sterke elektrolyten zijn veel anorganische alkaliën, zoals natriumhydroxide. Zelfs frisdrank is geschikt voor roestverwijdering, maar de efficiëntie is dan erg laag in vergelijking. Bovendien moet een overeenkomstig krachtige voedingsbron beschikbaar zijn. Hoe groter het ijzeren gedeelte, hoe hoger de stroom moet zijn. Voor kleine onderdelen zijn 1-2 ampère van een voeding voldoende, voor grotere delen van ijzer moet de stroom hoger zijn.

Hoe te werk te gaan ….

Het te reinigen deel is verbonden met de kathode (negatieve pool) van de krachtbron. Als anode (donatie ijzer) kan een deel van VA-staal worden gebruikt, dat optimaal een ongeveer gelijk oppervlak heeft als het ijzeren onderdeel. Het donatie ijzer is verbonden met de positieve pool van de krachtbron.

  • Nu kan je de voeding aanzetten. Hoe hoger het ampère hoe sneller het proces zal gaan.
  • Laat de voeding opstaan tot je merkt dat de stroom begint te verminderen, dit is een zeker teken dat het proces bijna klaar is.
  • Je zal snel genoeg zien of je het goed doet. Als je alles juist hebt aangesloten ontstaan er onmiddellijk luchtbelletjes. Dit is waterstofgas! Er vormt zich tijdens het proces een slijmerig roestige papje of soep. Erg goed, want dit houd in dat je nu bezig bent om roest om te zetten in metaal! Na een uurtje á anderhalf zal je werkstuk klaar zijn om eruit te halen (het e.e.a. natuurlijk afhankelijk van je stroomsterkte en hoe roestig je object is of was).
Zet voordat je je werkstuk uit het water haalt wel eerst even de stroom uit?!

Leg je werkstuk nog een uurtje in een mengseltje van water en gewone keukenazijn (40/60 verhouding). Dat zorgt er voor dat al het resterende vuil en smurrie netjes wordt verwijderd.

Hierna kan je je werkstuk uit het badje halen, en na even goed afspoelen onder de kraan niet vergeten je object in te vetten (doe je dit niet zal je binnen de kortste keren weer naar een bonk roest zitten te staren.

Zodra beide delen zich in de elektrolyt bevinden en de stroom vloeit, begint het ontroesten van het ijzergedeelte. Sterkere elektrolyten en hogere stromen (tot 20 ampère) verkorten de tijd om je object van roest te ontdoen.

Je kan elektrolyse ook gebruiken voor andere metalen dan ijzer. Maar denk er wel goed bij na, koperen munten reageren namelijk heel snel op elektrolyse doordat ze dun zijn! En laat je je muntjes dan te lang liggen … …